tag:blogger.com,1999:blog-3113377443158065876.post552811522536181982..comments2023-10-24T12:45:56.410+02:00Comments on bułka z masłem: Grzanki. Francuskie śniadanie cz. IIkaroLinahttp://www.blogger.com/profile/04722607240692894455noreply@blogger.comBlogger11125tag:blogger.com,1999:blog-3113377443158065876.post-19623376273535293152019-03-18T20:46:06.571+01:002019-03-18T20:46:06.571+01:00W sumie nie wiem czy to jest danie francuskie, ale...W sumie nie wiem czy to jest danie francuskie, ale ja takie właśnie grzanki robię bardzo często u siebie w domu na śniadanie. Bardziej używam do tych potraw tostera <a href="https://duka.com/pl/agd/tostery" rel="nofollow">https://duka.com/pl/agd/tostery</a> gdyż moim zdaniem to właśnie urządzenie najbardziej pasuje do ciepłego chlebka.Ania Zawistowskanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3113377443158065876.post-77156016893558356792010-04-09T23:24:33.947+02:002010-04-09T23:24:33.947+02:00Witam, bardzo podoba mi się ten pomysł, robiłam ki...Witam, bardzo podoba mi się ten pomysł, robiłam kiedyś podobny przepis z blogu Pioneer Woman, za Twoją wersję też sięlada dzień zabiorę. Pozdrawiam serdecznie:)KUCHARNIA, Anna-Mariahttps://www.blogger.com/profile/17690217249124406683noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3113377443158065876.post-72643736652427331462010-03-25T21:48:03.773+01:002010-03-25T21:48:03.773+01:00Masz racje Karolino, troche to skomplikowane ;)
Wl...Masz racje Karolino, troche to skomplikowane ;)<br />Wlasnie przez to 'tartiner' nie powinno sie tego nazywac kanapka, tylko... tylko jakos inaczej ;))<br />'Tartine' moze byc albo tylko z maslem, albo dodatkowo z konfitura; czy miodem. Potem juz albo 'canapé', albo sanwiche ;))<br /><br />Pozdrawiam!Beahttps://www.blogger.com/profile/10882569034390518741noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3113377443158065876.post-34067962205425981142010-03-25T21:11:17.018+01:002010-03-25T21:11:17.018+01:00Beo, ja sądziłam, że to będzie łatwe i przyjemne, ...Beo, ja sądziłam, że to będzie łatwe i przyjemne, ale jak zaczęłam myśleć nad tymi różnymi rodzajami bagietki to też myślałam, że zrezygnuję. A o tartiner nie wiedziałam, bardzo jest skomplikowane jeść po francusku ;)<br /><br />Ewo, dziękuję :) Michel Roux pisze, że to ulubione danie dzieci, więc ja mam teorię, że to dlatego tak smakują dorosłym.<br /><br />Joasiu, zdecydowanie bardzo to mało dietetyczne, ale czasami można zaszaleć. Szczególnie, że to co się zje na śniadanie, to się najlepiej spala. Podobno.<br /><br />Muscat, pewnie masz rację, bo rzeczywiście nas uczą "pain" a we Francji kupuje się raczej "baguette". Ja nie miałam problemów praktycznych, bo od razu mnie poinstruowano, że mam mówić une demi-baguette ;)<br /><br />Majko, może jeszcze kiedyś odkryję w sobie powołanie i będę uczyć francuskiego w atrakcyjniejszy sposób niż Twoja nauczycielka. A poza tym podziałałaś jak wyrzut sumienia, bo też miałam przyłożyć się do włoskiego. Aj.<br /><br />Zaytoon, ja też wolę lżejsze śniadania. Chociaż tamto Nigelli można jakoś usprawiedliwić, pewnie było późne, bo świąteczne.<br /><br />Ago-aa, pewnie że warta. Czasem trzeba zapomnieć o kaloriach.karoLinahttps://www.blogger.com/profile/04722607240692894455noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3113377443158065876.post-33780516506761418342010-03-23T01:24:19.458+01:002010-03-23T01:24:19.458+01:00taka zapiekanka musi byc przepyszna i warta swoich...taka zapiekanka musi byc przepyszna i warta swoich kalorii ;) ja to zawsze o jednym ;)Agata Chmielewska (Kurczak)https://www.blogger.com/profile/15358029938542898926noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3113377443158065876.post-13422491180844995672010-03-22T14:58:59.918+01:002010-03-22T14:58:59.918+01:00Hmm.. Chyba nawet widziałam odcinek, w którym Nige...Hmm.. Chyba nawet widziałam odcinek, w którym Nigella przygotowywała tę zapiekankę dla swoich porannych gości. I też się dziwiłam - ja tam śniadania wolę bardziej "lekkie".<br /><br />A wywód na temat tostów, czy jak je tam zwać, bardzo wyczerpujący. Nie przypuszczałam, że (nie)zwykła przypieczona kromka może mieć taką historię. ;))<br /><br />Pozdrawiam!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3113377443158065876.post-25957463951361847422010-03-22T13:55:32.410+01:002010-03-22T13:55:32.410+01:00Fiu, fiu, Karolajna :)) Niezly wykladzik :))
Szo...Fiu, fiu, Karolajna :)) Niezly wykladzik :)) <br /><br />Szoda, ze moja nauka francuskiego skonczyla sie po trzech latach w liceum. Niestety kobieta, ktora nas uczyla (nasza wychowawczyni zreszta) nie potrafila przekazac wiedzy w atrakcyjny sposob. Jej lekcje byly nudne i beznamietne :) Moze kiedys znow do niego powroce ale najpierw czeka na mnie wloski i hiszpanski :))<br /><br />Zapiekanka pyszna. Wydlubie tylko cebulke dymke (za ktora nie przepadam) i juz moge sie zajadac :))majkahttps://www.blogger.com/profile/12086860387467715981noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3113377443158065876.post-81210341255979603852010-03-22T01:30:15.826+01:002010-03-22T01:30:15.826+01:00Mnie bez przerwy pouczano we Francji (o czym zresz...Mnie bez przerwy pouczano we Francji (o czym zresztą z lekcji j. francuskiego wiedziałam) że chleb (pain) to jest to, co u nas nazywa się bagietką, to co widać na zdjęciach Twoich, a bagette (czy jakoś tak, nie jestem pewna pisowni) to cieńsze paluchy z tego samego ciasta, takie z prawie samej skórki (które zresztą bardzo mi smakowały).<br />W muzeum w Menton widziałam XIX wieczne dzieże do wyrobu chleba i nie miały one normalnego kształtu dzieży (okrągłego), tylko wszystkie były takimi rynienkami jakby - w sam raz na bagietkę.Muscathttps://www.blogger.com/profile/13725389760432729136noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3113377443158065876.post-62313877543942703672010-03-21T23:57:59.464+01:002010-03-21T23:57:59.464+01:00To ja dziękuję - za podsunięcie pomysłu na poradze...To ja dziękuję - za podsunięcie pomysłu na poradzenie sobie z usychającymi bagietkami mojego męża... <br /><br />A do wywodu o chlebkach mogę dodać pomysł na pain perdu, co również oznacza sposób na niewyrzucenie wczorajszej bagietki, pomysł na pyszne, choć niedietetyczne śniadanie a poza tym bezpośrednio wiąże się z umiłowaniem... spalenizny! Bagietkę namoczyć w jajku roztrzepanym z dodatkiem cukru i cynamonu; smażyć na brązowo na patelni. Bon apetit!Unknownhttps://www.blogger.com/profile/07174154502071698839noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3113377443158065876.post-92011863062922447752010-03-21T21:40:47.307+01:002010-03-21T21:40:47.307+01:00Takie zapiekanki i tu sa popularne. Bardzo mi kied...Takie zapiekanki i tu sa popularne. Bardzo mi kiedys zasmakowaly.<br />Swietnie opsiane!Eve.eirehttps://www.blogger.com/profile/03722832156096827226noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3113377443158065876.post-59027294602368635642010-03-21T21:06:15.867+01:002010-03-21T21:06:15.867+01:00Wspaniala opowiesc Karolino :) Chyle czola, bo ja ...Wspaniala opowiesc Karolino :) Chyle czola, bo ja zawsze mam nie lada klopot by pewne rzeczy po polsku objasnic; i zwykle sobie odpuszczam ;)<br />A jesli moge jeszcze cos dodac, to ze 'tartine' pochodzi od czasownika 'tartiner' czyli smarowac; i dlatego czym innym jest 'tartine' a czym innym poczciwy sandwich, czyli kanapka ;) Choc oczywiscie mamy jeszcze 'canapés', ktore sa tez czyms innym niz tradycyjna kanapka rzecz jasna :)<br /><br />A Twoja zapiekanka (czy tez zapiekanka pana Roux ;)) brzmi i wyglada pysznie. Bardzo lubie takie przepisy na zagospodarowanie chlebowych resztek.<br /><br />Pozdrawiam serdecznie!Beahttps://www.blogger.com/profile/10882569034390518741noreply@blogger.com