tag:blogger.com,1999:blog-3113377443158065876.post297985889274175846..comments2023-10-24T12:45:56.410+02:00Comments on bułka z masłem: "Usta pełne karmelu" w Czekoladowy WeekendkaroLinahttp://www.blogger.com/profile/04722607240692894455noreply@blogger.comBlogger17125tag:blogger.com,1999:blog-3113377443158065876.post-41230435406955058362011-01-13T23:21:56.256+01:002011-01-13T23:21:56.256+01:00hmmm...napisze komentarz inaczej iż inni/e.Tez prz...hmmm...napisze komentarz inaczej iż inni/e.Tez przepis jest zarąbisty.koniecznie po kupieniu składników zabieram się za niego!Adriosmennoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3113377443158065876.post-82825319957706718432010-03-01T23:18:30.606+01:002010-03-01T23:18:30.606+01:00Karolino, kiedy patrzę na polskie ksiażki kulinarn...Karolino, kiedy patrzę na polskie ksiażki kulinarne.. Nawet takich sław jak Makłowicz i na ich wydanie. To wydaje mi się, że na wielu blogach kulinarncyh, zupełnie amatorsko i darmowo dziewczyny robią dużo, dużo lepsze zdjęcia!<br /><br />To samo jeśli chodzi o opisy przygotowania (tutaj mówię o mniej znanych autorach). Często niedokładne, niedopasowane. Nie można znaleźć czasem nawet indeksu potraw i spisu treści!<br /><br />To smutne ale daleko, daleko nam do ksiażek angielskich chociażby.. Jakby wydawcy nie zauważyli że rynek już od dawna jest bardziej wymagający i konkurencja, choćby ze strony blogów internetowych, hjest większaAtria C.https://www.blogger.com/profile/05957210822638996006noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3113377443158065876.post-86948821608845008822010-02-24T23:13:19.365+01:002010-02-24T23:13:19.365+01:00Karolino, mam teraz otwarte zamowienie ktore chce ...Karolino, mam teraz otwarte zamowienie ktore chce w miare szybko sfinalizowac; ta ksiazka kosztuje 15 euro. Nie czuj sie absolutnie zmuszona, ale jesli chcesz to daj znac, dobrze?<br /><br />Pozdrawiam :)Beahttps://www.blogger.com/profile/10882569034390518741noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3113377443158065876.post-53717066330600521182010-02-24T22:32:21.648+01:002010-02-24T22:32:21.648+01:00Aniu, co za wstyd, zapomniałam Ci ostatnio odpowie...Aniu, co za wstyd, zapomniałam Ci ostatnio odpowiedzieć, ale mam nadzieję, że jak się podzielę następną porcją karmelków, to wybaczysz... Ja też mam dużo przepisów "do wypróbowania", ale na wszystkie nie starcza czasu, a potem pojawiają się nowe, jeszcze lepsze.<br /><br />Beo, dziękuję, strasznie jesteś miła i to brzmi niesamowicie kusząco. Przemyślę jeszcze sprawę, ale na wszelki wypadek, jakbyś planowała następne zakupy, to daj znać. Pozdrowienia serdecznekaroLinahttps://www.blogger.com/profile/04722607240692894455noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3113377443158065876.post-50391805531988764722010-02-23T19:23:42.897+01:002010-02-23T19:23:42.897+01:00Karolino, a nie chcesz jej po francusku? Bo to zad...Karolino, a nie chcesz jej po francusku? Bo to zaden problem dorzucic ja do mojej nastepnej przesylki z francuskiego Amazona! Naprawde :)Beahttps://www.blogger.com/profile/10882569034390518741noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3113377443158065876.post-29215979507240332702010-02-23T19:14:30.681+01:002010-02-23T19:14:30.681+01:00Polko, ja robić ciasto drożdżowe rzeczywiście nie ...Polko, ja robić ciasto drożdżowe rzeczywiście nie bardzo lubię, łapska się lepią i tyle, chociaż właściwie wszystkie etapy poza zagniataniem są ok. Z chlebowym, to właściwie jeszcze nie wiem (bo to przecież wcale nie to samo), na razie efekt końcowy jest dla mnie na tyle nieprzewidywalny, że cała zabawa bardzo mi się podoba. A co do kolorowych książek, to (chociaż właśnie na taką kolorową czekam...), to lubię jak po prostu wszystko gra ze sobą, bo trochę trudno popatrzeć jedynie na zdjęcie i nie zauważać reszty dookoła.<br /><br />Beo, ja Ci zazdroszczę, że masz tak w czym wybierać, może strasznie marudzę, ale naprawdę w Polsce jest niewielki wybór takich książek, które by mi odpowiadały (chociaż oczywiście i tak mam ich już o wiele za dużo), a przesyłki z Amazona drogie, oj, drogie. Ostatnio odkryłam (i tak właśnie kupiłam "Karmel") polską księgarnię, która sprowadza rzeczy z zagranicy, chociaż akurat "Je veux du chocolat" można zamówić tylko po niemiecku, a na to chyba już się nie będę porywać.<br /><br />Szarlotku, ja to już odkryłam jakiś czas temu, że wyobraźnię chyba mam ubogą i strasznie jestem przesiąknięta współczesną kulturową papką, bo (co wbrew pozorom ma duży związek z książkami z obrazkami) filmów też już nie potrafię oglądać, jeśli nie znam treści, a jak coś gotuję, to najbardziej lubię, jak wygląda tak, jak na obrazku. Chociaż oczywiście stare książki są poza konkurencją i dla nich robię wyjątek.karoLinahttps://www.blogger.com/profile/04722607240692894455noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3113377443158065876.post-25983531168684861592010-02-23T12:55:32.096+01:002010-02-23T12:55:32.096+01:00Uwielbiam rozpuszczac czekoladę , patrząc jak staj...Uwielbiam rozpuszczac czekoladę , patrząc jak staje sie aksamitna, głęboka ,lsniaca czekoladowym blaskiem :) Takie karmelki muszą byc bajeczne! Uwielbiam ogladac kulinarne aranżacje, ale wyjatkowy sentyment mam do ksiażek pozbawionych zdjęc, gdzie czytając wyobrażam sobie jak potrawa będzie wyglądac :)Szarlotekhttps://www.blogger.com/profile/16253183935486754873noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3113377443158065876.post-41300317091452682532010-02-23T09:13:35.761+01:002010-02-23T09:13:35.761+01:00KaroLino, ‘Je veux du chocolat’ przegrało w zeszły...KaroLino, ‘Je veux du chocolat’ przegrało w zeszłym sezonie z tymi Larouss’owymi ;) Ale też jest na mojej liście. A co do karamelu, to chyba najpierw raz jeszcze popatrzę na nią w księgarni… Muszę się upewnić, że to naprawdę przepisy dla mnie ;) A tymczasem i ja niecierpliwie czekam na kolejne zamówienie ;)<br />A jedyne co mi przeszkadza w tych wysylkowych zakupach, to ewentualne ryzyko, ze ksiazka nie zawsze idealnie przetrwa podroz :/Beahttps://www.blogger.com/profile/10882569034390518741noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3113377443158065876.post-65092663812481533072010-02-22T22:09:17.260+01:002010-02-22T22:09:17.260+01:00A ja chyba wolę wyrabiać ciasto drożdżowe albo chl...A ja chyba wolę wyrabiać ciasto drożdżowe albo chlebowe, ale ja zawsze lubię wszystko na opak...<br />Karolino wiesz to że zachwycasz się książką kucharską to piękna rzecz.<br />Nie każdy tak potrafi, dla niektórych liczy się tylko to, żeby było kolorowo. A Ty na wyrównanie czcionki zwracasz uwagę. <br />Buziaki :*Ewelina Majdakhttps://www.blogger.com/profile/16606241851759842337noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3113377443158065876.post-8003367717901007942010-02-22T21:23:31.826+01:002010-02-22T21:23:31.826+01:00Ja UWILEBIAM mieszanie czekolady! Wg mnie to czynn...Ja UWILEBIAM mieszanie czekolady! Wg mnie to czynność kuchenna nr 1, mogłabym mieszać ją bez końca :)<br /><br />Fajne karmelki, zasadzam sięna jakieś już pewien czas... I jakoś na tym się kończy ;)Ania Włodarczyk vel Truskawkahttps://www.blogger.com/profile/16617994335563394183noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3113377443158065876.post-74071915359858558742010-02-22T20:32:09.680+01:002010-02-22T20:32:09.680+01:00Beo, ciekawa jestem, czy się skusiłaś ;) Ja ostatn...Beo, ciekawa jestem, czy się skusiłaś ;) Ja ostatnio przekonałam się, że zakupy w sieci nie są aż takie straszne jak sądziłam (a wiem co mówię, bo mam z tym pewien kontakt od strony sprzedającego) i już zaczynam się obawiać o stan mojego konta, ale w końcu radość z przychodzącej paczki bezcenna ;) I dzięki za zorganizowanie zabawy :)<br /><br />Zemifroczko, wyobraźnia zdecydowanie działa i już sobie wyobrażam kolejne sesje psychoterapii nad garnkiem z różnymi rodzajami płynnego karmelu. Oj, będzie słodko.<br /><br />Gosiu, ja zazwyczaj roztapiałam czekoladę w mikrofalówce, a jeśli na parze, to nerwowo kombinowałam, żeby rozpuściła się jak najszybciej i nie zdawałam sobie sprawy, że cała zabawa mnie omija. No, ale teraz już wiem :)<br /><br />Ewo, zapraszam, będzie pretekst, żeby zrobić więcej karmelków :)<br /><br />Asiejko, spojrzałam na trufle, bo chyba je przegapiłam, to musi być świetny smak. I nareszcie okazja do wykorzystania słonych pistacji, bez nerwów poszukiwania niesolonych i uczuciu rozczarowania po przestudiowaniu składu kolejnych słonych paczek. A słodko-słony smak naprawdę jest niezwykły.<br /><br />Majko, oj, rozpustna jest ta książka, aż mam ochotę zmienić bloga na "Karmel i reszta" i wypróbowywać przepis po przepisie. Karmelki przesłać ciężko, bo są dość miękkie, ale jak zrobię krówki, to na pewno na kilka się załapiesz :)) Mam nadzieję, że Twoje książki okażą się równie smakowite.karoLinahttps://www.blogger.com/profile/04722607240692894455noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3113377443158065876.post-31402715578943317862010-02-22T13:08:32.763+01:002010-02-22T13:08:32.763+01:00"Usta pelne karmelu"...brzmi slodko i ro..."Usta pelne karmelu"...brzmi slodko i rozpustnie :) I takie podejrzewam sa tez te wszytskie przepisy. Karmelki wagladaja zniewalajaco. Prosze zapakowac je w puszeczke i przeslac mi poczta :) Albo za pomoca kuriera aby nie zaginely po drodze :))<br /><br />Ja mam juz upatrzone na Amazon trzy ksiazki pod bardzo krotkimi tytulami: "Karmel", "Waniila" i "Cynamon". Mam nadzieje, ze bedzie choc troche taka dobra, jak Twoja :)<br /><br />Pierwsze zdjecie mnie zachwycilo :)majkahttps://www.blogger.com/profile/12086860387467715981noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3113377443158065876.post-59059670883408764602010-02-22T11:52:48.566+01:002010-02-22T11:52:48.566+01:00już sam tytuł brzmi niesamowicie
potrafisz zaczaro...już sam tytuł brzmi niesamowicie<br />potrafisz zaczarowac<br /><br />mam kilka kucharskich książek<br />ale właściwie jedna tylko mnie zachwyca<br />kolory smaków<br />za kolor, piękne<br /><br />cudne są te karmelki<br />może i ja ich spróbuję..<br />ostatnio, gdy robiłam trufle czekoladowe obtoczone w solonych pistacjach to poznałam ten oryginalny smak.. słodko słony<br /><br />ściskam mocno!asiejahttps://www.blogger.com/profile/10050718531838242903noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3113377443158065876.post-34634574859519779482010-02-22T10:03:12.564+01:002010-02-22T10:03:12.564+01:00Ale slodkosci! Wpraszam sie na kawe :DAle slodkosci! Wpraszam sie na kawe :DEve.eirehttps://www.blogger.com/profile/03722832156096827226noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3113377443158065876.post-71617832353869909802010-02-22T09:37:01.793+01:002010-02-22T09:37:01.793+01:00bardzo obrazowo opisalas plynna czekolade,tez uwie...bardzo obrazowo opisalas plynna czekolade,tez uwielbiam ten moment i wpatruje sie,jak zaczarowana w lyzke mieszajaca czekolade .......<br />Takie karmelki pyszne musza byc,a jeszcze pod TAKIM!! tytulem to juz w ogole....<br />Pozdrawiam cieplutko :)Gosiahttps://www.blogger.com/profile/11080169821871219831noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3113377443158065876.post-13586063276678697172010-02-22T00:09:25.119+01:002010-02-22T00:09:25.119+01:00Tytuł zaiste cudowny - działa słodko na wyobraźnię...Tytuł zaiste cudowny - działa słodko na wyobraźnię. <br /><br />Karmelki i relaksacja podczas czekoladowej sesji? - do przetestowania ;)Gosia Oczko https://www.blogger.com/profile/14801975942297082931noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3113377443158065876.post-7552473946454597612010-02-21T23:14:53.265+01:002010-02-21T23:14:53.265+01:00Karolino, juz wiem co mi sie bedzie dzis snilo ;)
...Karolino, juz wiem co mi sie bedzie dzis snilo ;)<br />Tytul pieknie przetlumaczylas, ja w tlumaczeniach dobra nie jestem niestety :/<br />I teraz mam problem, bo... moze jednak tez powinnam te ksiazke miec? Wlasnie koncze kompletowac zamowienie na amazonie ;)<br /><br />Twoje 'caramels' sa urocze! Pewnie tez sie kiedys skusze :)<br /><br />PS. I oczywiscie masz racje co do topionej czekolady - dla mnie to poezja...<br /><br />Pozdrawiam!<br /><br />I dziekuje Ci za udzial w CzekoWeekendzie :)Beahttps://www.blogger.com/profile/10882569034390518741noreply@blogger.com