poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Leniwa perfekcjonistka, czyli lepiej gotować niż sprzątać



Jakie uczucia budzi w Was „Perfekcyjna pani domu”*?

Podziw? Zazdrość? Poczucie winy? Mnie ogarnia przerażenie.

Zapomnijcie, że śmiałyście się kiedyś z udzielanych w czasopismach z zamierzchłych czasów porad, których efektem miał być stan klinicznej czystości i domowej harmonii zapewnianej przez tyczkowatą panią domu ze zgrabnym biustem i fryzurą prosto od fryzjera oraz odprasowaną elegancką kiecką. Lepiej pozbyć się złudzeń natychmiast, ponieważ nic się przez ostatnie dziesięciolecia nie zmieniło (a słuszność tej tezy może sobie sprawdzić każdy, włączając telewizor w poniedziałek o 22.30), przecież jak nie przejdziesz testu białej rękawiczki, twoje poczucie własnej wartości zupełnie słusznie spadnie do poziomu podłogi, gdzie jego miejsce, bo pomóc mu się podnieść może jedynie tydzień szorowania fug szczoteczką do zębów, względnie przyrządzenie własnego, tylko lepszego, środka typu domestos.  

Żeby nie było nieporozumień. Lubię, jak jest czysto. Przeważnie mam porządek. Myję naczynia nie tylko wtedy, kiedy nie mam już na czym jeść. Na szczęście są proste, przyjemne i szybkie sposoby dzięki którym nikogo nie będzie obchodziło, czy podłoga jest czysta, a firanki śnieżnobiałe. Sposoby dzięki którym wszyscy nazwą cię domową boginią, więc możesz nawet ukryć, że do ruszenia palcem skłonił cię tylko egoizm, czyli inaczej, łakomstwo. 

*Na wszelki wypadek: program telewizyjny, w którym nieszczęsne kobiety-bałaganiary są przemieniane w sprawne, wielofunkcyjne roboty domowe.


















 









Crumble brzoskwiniowe

Składniki:

75 g mąki
50 g mielonych migdałów
60 g masła
45 g cukru
ewentualnie trochę cukru waniliowego

4 dojrzałe brzoskwinie

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta zagnieść w okruszki, jeśli macie na to czas można je następnie schłodzić w lodówce. Brzoskwinie przekroić na połówki, wyjąć pestki i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Posypać kruszonką. Piec około 25 minut w 180 stopniach. Kruszonkę można też zamrozić i kiedy przyjdzie wam ochota na jeszcze szybszy deser wyjąć z zamrażarki, posypać nią owoce i włożyć do piekarnika, piec 5-10 minut dłużej niż zwykle. Mniam.

Lody waniliowe
źródło: BBC Good Food

Składniki:

200 g słodzonego mleka skondensowanego
600 ml śmietany kremówki
ziarenka z 1/2 laski wanilii

Wykonanie:

Wszystkie składniki zmiksować razem, powinna powstać puszysta, chociaż nie bardzo sztywna masa. Przelać do zamykanego pojemnika i zamrażać przez kilka godzin. Można podjadać w międzyczasie, półzamrożony waniliowy shake też jest pyszny ;)


7 komentarzy:

majka pisze...

Witaj Karolino :) Jak dobrze znow Cie czytac :))
Ja zdecydowanie wole gotowac niz sprzatac. Nie znaczy to, ze nie lubie miec czysto tylko taki test bialej rekawiczki uwazam za przesadny. I troche na pokaz bo podejrzewam, ze te wszystkie Panie na co dzien nie beda az takie pedantyczne. Poza tym dom to nie muzeum :)) Chociaz musze przyznac ze czasami zazdroszcze takiego porzadku jak pokazuja w programie :)

Na crumble i lody sie wpraszam. I tylko mi nie mow, ze juz nie ma... :))

Pozdrowienia.

karoLina pisze...

Jest! Tylko troszeczkę, ale dla Ciebie wystarczy, zapraszam :)

Hazel pisze...

Oooo! Wygląda bosko! Tytuł posta bardzo mi bliski ;).

Madleine pisze...

crumble z lodami wyglada oblednie :)

dragonfly pisze...

Och, nie widziałam żadnego programu w całości, ale chyba nie dałabym rady. Jakaś tvnowska lala jeździ na mopie i ze szmatą w ręku zaprzepaszczając lata walki o to, by nie tak wyglądało życie kobiet. Dramat. Ja myślę, że ten program uwłacza kobiecej godności. Jestem fajna, bo mam w szafie ręczniki złożone na idealną kostkę i pod kolor?? Ratunku!

Anonimowy pisze...

"sprawne, wielofunkcyjne roboty domowe" - otóż to ;-( Joasia W.

justyna pisze...

Zostałaś przeze mnie wyróżniona w Verstile Blogger. Szczegóły tu: http://kuchniajustyny.blogspot.com/2012/09/versatile-blogger.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...